economie

‘Genationaliseerd SNS kan in buitenlandse handen komen’

Door Servaas van der Laan - 09 februari 2014

De met overheidsgeld in leven gehouden bank SNS REAAL komt mogelijk in handen van buitenlandse investeerders. Ook kan de bank naar de beurs of worden verkocht aan beleggers en verzekeraars.

Dat zegt bestuursvoorzitter Gerard van Olphen tegen nu.nl.

Drie opties

Volgens Van Olphen is verkoop aan een buitenlandse partij één van de drie opties voor de bank. ‘Dat kan zijn een beursgang, dat kan zijn een overname van een buitenlandse partij en dat kunnen institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars zijn die in onze bank willen investeren,’ zegt Van Olphen.

Volgens de bestuurder zal minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zijn standpunt hierin moeten bepalen en de Tweede Kamer hierover informeren.

ABN Amro

Het eveneens genationaliseerde ABN Amro mag niet in buitenlandse handen komen, zo oordeelde de minister eerder. Dijsselbloem is bang dat de bank zal worden opgeknipt en doorverkocht. De minister vindt dat niet in het belang van Nederlandse spaarders en rekeninghouders.

Voor SNS REAAL behoort een buitenlands avontuur nog wel tot de mogelijkheden. Van Olphen: ‘We willen SNS behouden als onafhankelijke vierde bank in Nederland als uitdager van de grote drie. Dat kan ook in buitenlandse handen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.