economie

Huizenmarkt: 20 procent van de huizen verkocht met verlies

Door Shari Deira - 03 februari 2014

Het herstel op de huizenmarkt zet zich langzaam voort, maar veel huizen worden nog met verlies verkocht. Vorig jaar kreeg een op de vijf huiseigenaren minder voor zijn huis, dan hij ervoor had betaald.

Bij 17.913 huizen lag de verkoopprijs lager dan de prijs waarvoor het huis ooit is gekocht, blijkt uit een onderzoek van de NOS op basis van gegevens van het Kadaster.

Prijs

Het aantal huizen dat is verkocht met verlies, is vorig jaar gestegen met 40 procent ten opzichte van 2012. In de provincies Noord-Holland en Zeeland komt dit het minst voor.

In Flevoland worden de meeste huizen verkocht voor minder dan de oorspronkelijke prijs. Een makelaar van Vesta zegt tegen de omroep dat Flevoland nu qua prijs op het niveau van 2011 zit. ‘Iedereen die daarna gekocht heeft, moet nu eigenlijk geld meenemen.’

Bij 20 procent van alle huizen die met verlies zijn gekocht, was de schade meer dan 40.000 euro. Een echtscheiding is vaak de reden voor verkoop met verlies.

Crisis

Vorige maand bleek uit cijfers van makelaarsvereniging NVM dat het aantal woningverkopen het hoogste is sinds het begin van de crisis in 2008. Het afgelopen kwartaal zijn er 36.300 huizen verkocht.

De huizenprijzen zijn ook langzaam aan het stijgen. De gemiddelde verkoopprijs lag in het vierde kwartaal 1,5 procent hoger dan in het derde kwartaal. Over heel 2013 zijn de prijzen wel gedaald met 1,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.