economie

Italië: toezichthouder S&P begrijpt niets van onze cultuur

Door Servaas van der Laan - 05 februari 2014

Als de krediet-analisten bij ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) ook maar iets van de Italiaanse cultuur hadden begrepen, dan hadden ze het land in 2011 nooit afgewaardeerd. Italië vindt dat S&P daarom moet opdraaien voor de schade en claimt 234 miljard euro van het bedrijf.

Hadden de analisten bij S&P maar eens De Goddelijke Komedie van Dante opengeslagen, of waren ze maar eens naar het spectaculaire Aida van Verdi gegaan. Dan hadden ze in 2011 misschien niet de desastreuze afwaardering gedaan die Italië in grote financiële problemen heeft gebracht.

Miljardenclaim

Op het hoofdkantoor van de Amerikaanse kredietbeoordelaar S&P in New York viel dinsdag een brief op de mat van de Italiaanse toezichthouder Corte dei Conti, zo meldt The Financial Times woensdag.

De Italianen houden de kredietbeoordelaar verantwoordelijk voor de extreem hoge rentes op Italiaanse staatsobligaties vanwege een verkeerde inschatting van de situatie in Italië. De Amerikanen vergaten namelijk de rijke Italiaanse kunst en literatuur mee te nemen in de beoordeling. Een inschattingsfout die het land naar schatting 234 miljard euro heeft gekost. Dat bedrag wil Corte dei Conti nu terughebben van de Amerikaanse kredietbeoordelaar.

Geen grap

Hoewel S&P de brief afdoet als een ‘frivoliteit zonder waarde’ menen de Italianen het serieus. De toezichthouder kondigt juridische stappen aan tegen S&P. Ook Moody’s en Fitch kunnen een claim verwachten, zo laten de Italianen weten.

Hoewel de kans klein lijkt dat de Italianen voet aan de grond krijgen, stippen ze wel de macht aan die kredietbeoordelaars hebben op landen.

Dominantie

Toen in 2011 landen als Italië en Spanje door de machtige ratingbureaus werden afgewaardeerd, groeide het wantrouwen en stegen de rentes op staatsobligaties. De Italiaanse rente ging op een gegeven moment over de 7 procent waardoor het land afstevende op een faillissement.

Alleen het opstappen van premier Silvio Berlusconi en het aantreden van Mario Monti met zijn zakenkabinet deden de financiële markten enigszins kalmeren en de situatie stabiliseren. De Italiaanse toezichthouder wil nu dat aan deze dominantie van kredietbeoordelaars een einde komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.