economie

Nederlandse industriële productie op hoogste punt in jaren

Door Anna Vossers - 07 februari 2014

De productie van de Nederlandse industrie is in december opgelopen tot het hoogste niveau in 6 jaar. Vooral de elektrotechnische, machine- en transportmiddelenindustrie deden het goed.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De omzet van de industrie nam in de tweede helft van 2013 toe met 2 procent ten opzichte van een jaar eerder, vooral door de aantrekkende export. De binnenlandse markt bleef nog achter.

Machine-industrie

In vergelijking met een jaar eerder ging de industriële productie in december van vorig jaar 2013 met 1,8 procent omhoog. Daarmee lag de productie voor de derde achtereenvolgende keer hoger dan 12 maanden eerder.

De productie trok het sterkst aan in de elektrotechnische en machine-industrie, waar ruim 10 procent meer werd geproduceerd dan een jaar eerder. In de transportmiddelenindustrie steeg de productie met 5 procent.

Aardolie, kunststof en rubber

Minder goed deden de chemie en fabrieken die aardolie, kunststof en rubber verwerken het: hun productie kromp met 2,5 procent. Daarnaast werden onder meer minder meubelen, papier, hout en bouwmaterialen gemaakt en ging de productie in de grafische industrie achteruit.

Deze positieve productiecijfers vallen samen met een verbetering van het vertrouwen van producenten, die zijn voorzichtig optimistisch over het herstel van de economie. Consumenten daarentegen zijn wel iets positiever geworden, maar het consumentenvertrouwen blijft nog altijd negatief.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.