economie

Nederlandse staat verkoopt laatste deel rommelhypotheken ING

Door Shari Deira - 04 februari 2014

De Nederlandse staat heeft het laatste deel van de gebundelde Amerikaanse rommelhypotheken van ING voor 2,06 miljard dollar (1,52 miljard euro) verkocht. Credit Suisse heeft de rest van de zogenoemde Alt-A portefeuille via een veiling overgenomen.

Het Agentschap van de Generale Thesaurie maakte dat dinsdag bekend. Dit was de derde en laatste veiling uit de portefeuille, die voor in totaal 11,6 miljard dollar in de boeken stond.

Crisis

In 2009 schoot de Nederlandse staat ING te hulp door 80 procent van het risico op het pakket Amerikaanse hypotheekobligaties, de Alt-A-portefeuille, over te nemen.

De obligaties waren door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt nauwelijks meer verhandelbaar en verzwakten de financiële positie van ING. Inmiddels is de hulp overbodig geworden, doordat de huizenmarkt is hersteld en de meeste onderliggende hypotheken weer worden afgelost.

Banken

Bij de veiling in december kreeg de Nederlandse staat 5,1 miljard dollar voor de hypotheken en het tweede deel werd voor 4,3 miljard dollar van de hand gedaan.

De banken die bij de laatste veiling meededen, waren behalve Credit Suisse onder meer ook Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Citigroup en Deutsche Bank.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.