economie

Nettowinst Rabobank 2 miljard euro ondanks Liborboete

Door Anna Vossers - 27 februari 2014

Ondanks de Liborschikking van 774 miljoen euro heeft Rabobank over 2013 ruim 2 miljard euro winst gemaakt, 2 procent minder dan het voorgaande jaar. Dat laat de bank donderdag weten voor de presentatie van het jaarverslag.

Rabobank heeft bewust besloten de schikking niet (deels) van de belasting af te trekken, zegt bestuursvoorzitter Rinus Minderhoud in een toelichting. De bank wil niet dat de belastingbetaler opdraait voor het schandaal, dat de bank ‘niet in de koude kleren is gaan zitten’.

De kredietportefeuille van de bank is in 2013 met 4 procent afgenomen tot 449 miljard euro, de toevertrouwde middelen zijn met 2 procent afgenomen tot 329 miljard euro. De buffer van de bank is 121 miljard euro.

Personeel

In 2013 zijn vier bestuurders bij Rabobank vertrokken, in totaal zijn omgerekend 2.750 fulltime banen verdwenen. Begin 2013 had Rabobank al 8.000 ontslagen aangekondigd, vorige maand werden nog eens 1.000 tot 2.000 ontslagen aangekondigd. Zeker één op de tien werknemers moet voor 2016 weg.

Rabobank kondigt donderdag de komst van een nieuwe bestuurder aan, bankier Jan van Nieuwenhuizen. Hij wordt verantwoordelijk voor de sectie wholesale (groothandel) in Nederland en het buitenland. Hij ontvangt, net als de rest van de top van de bank, geen bonus.

Volg Anna Vossers op Twitter


Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.