economie

Onrust op de beurzen door tegenvallende economische groei

Door Servaas van der Laan - 05 februari 2014

Het is al twee weken zeer onrustig op de internationale beursvloeren. Zorgwekkende berichten over de economie zorgen voor angst bij beleggers.

De AEX is in twee weken tijd ruim 6 procent gedaald. Vooral tegenvallende economische groei is daar de oorzaak van, schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

Onrust

Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse en Chinese industrie hebben zorgen veroorzaakt bij beleggers. Maar vooral de tegenslag in opkomende landen als Turkije, India en Zuid-Afrika wekt onrust.

Deze landen maakten een stevige periode van groei door, maar moesten de afgelopen weken hun rentes verhogen om stijgende inflatie de baas te kunnen zijn.

Tegenvallers

Deze week publiceren Europese en Amerikaanse bedrijven hun kwartaalcijfers. Veel bedrijven kunnen in die cijfers niet bieden wat beleggers hadden gehoopt. Beleggers hopen dat bedrijven hun winstverwachting omhoog brengen, maar veel bedrijven durven dat niet en blijven vaag in hun prognoses.

Deze onzekerheid zorgt ervoor dat de AEX de afgelopen twaalf dagen negen keer lager is gesloten. Alleen positieve cijfers van bedrijven als Randstad kunnen de aandelenmarkt weer een beetje op gang helpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.