economie

Polare nu echt failliet, boekhandels blijven open

Door Tom Reijner - 24 februari 2014

Het uitstel van betaling van de noodlijdende boekwinkelketen Polare is door de rechtbank Amsterdam omgezet in een faillissement. Het zou gaan om een omzetting van ‘meer technisch-juridische aard’.

De voorgenomen verkoop van aparte vestigingen of van een groep vestigingen is zo beter mogelijk, zegt curator Kees van de Meent maandag.

Uitkeringsinstantie UWV wil pas overgaan tot het overmaken van achterstallig loon als een bedrijf failliet is. Nu Polare officieel bankroet is krijgen de werknemers nog maximaal zes weken hun loon doorbetaald van het UWV.

De twintig winkels van Polare blijven voorlopig gewoon open. De boeken die nu nog in de boekhandels liggen, worden met korting verkocht.

Besluit

Eind januari sloten de twintig vestigingen, om het voortbestaan van de winkels veilig te stellen. Volgens het bestuur van de boekhandelketen viel het besluit ‘met het oog op een strategische heroriëntatie’.

De keten heeft ongeveer 350 medewerkers. Eind november vorig jaar schrapte Polare al 75 arbeidsplaatsen.

Samenvoeging

Investeringsmaatschappij ProCures kocht de Selexyz-winkels in 2012 voor 3,5 miljoen euro. Daarna volgde de fusie met ramsj-zaak De Slegte, en liepen de schulden snel op van 7,7 miljoen naar 12,8 miljoen euro.

Tot de failliete boedel van Polare, de keten die vorig jaar ontstond door de samenvoeging van de winkels van Selexyz en De Slegte, horen befaamde boekhandels als het voormalige Broese (Utrecht), Scheltema (Amsterdam), Donner (Rotterdam), Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.