economie

PostNL ziet de postmarkt voor de komende jaren somber in

Door Anna Vossers - 24 februari 2014

PostNL zag de Nederlandse postmarkt het afgelopen jaar met bijna 12 procent krimpen. De krimp zal voorlopig voortzetten: voor de komende jaren verwacht PostNL een afname van 9 tot 12 procent per jaar.

Dat bleek maandag bij de presentatie van de jaarcijfers van PostNL. De koers van het bedrijf zakte maandagochtend direct met bijna 15 procent in.

PostNL leed in 2013 een nettoverlies van 170 miljoen euro, onder meer door de kosten van de reorganisatie. Voor 2017 wil de postbezorger nog eens 75 miljoen euro besparen.

Meer pakketten

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen heeft in een toelichting aangegeven dat de extra bezuinigingen niet zullen leiden tot meer ontslagen. In plaats daarvan wil PostNL transport efficiënter inzetten en nieuwe, goedkopere afhaalpunten invoeren.

PostNL wil de afnemende brievenmarkt compenseren door een uitbreiding van de pakketbezorging. Het bedrijf is van plan de mogelijkheden uit te breiden om ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg pakketten aan te bieden voor verzending. De omzet uit pakketbezorging moet dit jaar met ongeveer 5 procent toenemen.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.