economie

Raad van State geeft Greenpeace ongelijk over Borssele

Door Anna Vossers - 19 februari 2014

De kerncentrale in Borssele mag openblijven. De Raad van State stelde woensdag bezwaarmakers, waaronder Greenpeace, die stellen dat de kerncentrale niet meer veilig is, in het ongelijk.

De kerncentrale van Borssele werd in 1973 geopend en had toen een vergunning voor veertig jaar. Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) verlengde deze vergunning, in aangepaste vorm, met nog eens twintig jaar tot 2033.

Zorgen over veiligheid

Volgens Greenpeace heeft Kamp de vergunning verleend op basis van ‘flinterdunne veiligheidsgaranties’. De milieuorganisaties stelt dat er een risico is op ‘verbrossing’ van het reactorvat. Greenpeace had daarom met andere actiegroepen aan de Raad van State gevraagd de vergunning te vernietigen.

De Raad van State oordeelde woensdag dat Greenpeace en andere bezwaarmakers onvoldoende hebben aangetoond dat controles naar de veiligheid van de centrale onvoldoende waren.

Eerder toonde onderzoek van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) al aan dat de Nederlandse kerncentrales veilig zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.