economie

Rommelhypotheken ING leveren staat 1,4 miljard winst op

Door Tom Reijner - 06 februari 2014

De verkoop van de Amerikaanse rommelhypotheken van ING heeft de Staat in totaal een winst opgeleverd van 1,4 miljard euro. Dat is 600 miljoen euro meer dan in november vorig jaar werd verwacht, toen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de verkoop in gang zette.

Dat schrijft de minister donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

‘Het veilingproces is voorspoedig verlopen en de opbrengst is hoger dan de oorspronkelijke schatting. Hiermee is voor ING een belangrijke stap gezet, maar ik realiseer me ook dat we nog een weg te gaan hebben om de steun aan de financiële sector verder af te bouwen,’ meldt Dijsselbloem in zijn brief.

De minister zei in november dat hij de hypotheken binnen een jaar wilde verkopen. De hypotheken hebben in totaal 6,6 miljard euro opgebracht.

Risico’s

Het kabinet nam in 2009 80 procent van de risico’s op de slechte hypotheekbeleggingen van ING in de Verenigde Staten over. De portefeuille was door de diepe crisis op de Amerikaanse woningmarkt nauwelijks verhandelbaar en was voor ING een blok aan het been van 24 miljard euro. Dat zorgde voor veel onrust bij beleggers.

Maar uiteindelijk bleken de hypotheken helemaal niet zo ‘rommelachtig’ te zijn als toen werd gedacht. De Amerikaanse huizenbezitters losten af en de risico’s bleken kleiner dan in 2009 werd geraamd.

Met het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt waren de garanties niet meer nodig. Dijsselbloem besloot daarop het hele pakket te verkopen via een veiling.

Tot een verzachting van de bezuinigingen van het kabinet zal de winst niet leiden. De Nederlandse begrotingsregels schrijven voor dat de opbrengst van de veiling rechtstreeks naar de aflossing van de staatsschuld gaat.

Steun

Naast hulp bij de Amerikaanse hypotheken, ontving ING in 2008 ook 10 miljard euro aan staatssteun. Daarvan is inmiddels 8,5 miljard terugbetaald en werd er 2,8 miljard aan rente en premies over betaald.

De resterende 1,5 miljard en nog eens 750 miljoen aan rente en premies zal in de komende anderhalf jaar worden terugbetaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.