economie

SNS REAAL sluit rampjaar af met miljardenverlies

Door Tom Reijner - 13 februari 2014

SNS REAAL heeft 2013 afgesloten met een nettoverlies van 1,95 miljard euro. Het verlies werd vooral veroorzaakt door forse afwaarderingen bij de intussen afgesplitste vastgoedtak, Property Finance.

Ook op de verzekeringsactiviteiten moest flink worden afgeschreven, meldt de bank en verzekeraar donderdag naar aanleiding van gepubliceerde jaarcijfers.

Verlies

De verzekeringsdochters Reaal en Zwitserleven kampten volgens het bedrijf met slechte marktomstandigheden en deden het een stuk slechter dan in 2012.

Door afschrijvingen verviervoudigde het verlies van de verzekeringstak als geheel ruimschoots tot 623 miljoen euro. SNS Bank sloot 2013 af met een nettowinst van 190 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 88 miljoen euro. SNS Reaal kreeg het afgelopen jaar wel meer klanten erbij. Meer dan vijftigduizend nieuwe klanten hebben zich bij de bank gemeld.

Nationalisatie

Het totale verlies is twee keer zo groot als in 2012, toen SNS een tekort had van 972 miljoen euro. Eind dat jaar werd duidelijk dat de bank en verzekeraar zodanig in de financiële problemen zat. Begin 2013 volgde een nationalisatie. Als dat niet was gebeurd, zou dat ernstige negatieve gevolgen hebben gehad voor het financiële systeem.

Die gevolgen zouden niet opwegen tegen de kosten van de redding, oordeelde een commissie die zich heeft gebogen over de nationalisatie. De redding kostte de staat 3,7 miljard euro. Maar nieuwe staatssteun is vermoedelijk niet nodig. Het kapitaalratio van de buffers die banken aanhouden om eventuele verliezen te kunnen opvangen, is met 16,6 procent vrij hoog.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.