economie

Staatsbank ABN AMRO boekt nettowinst van 1,16 miljard euro

Door Anna Vossers - 21 februari 2014

De genationaliseerde bank ABN AMRO heeft vorig jaar een winst van 1,16 miljard euro geboekt. Dat is 1 procent meer dan de winst over 2012.

De Nederlandse staat krijgt een slotdividend van 200 miljoen euro, waarmee de totale winstuitkering over 2013 op 350 miljoen euro komt.

Dat heeft de bank vrijdag bekend gemaakt. Topman Gerrit Zalm sprak van een ‘bescheiden resultaat, behaald in een moeilijk jaar’.

Eenmalige meevallers

In de nettowinst zit een fors bedrag aan eenmalige meevallers, zonder welke de winst zou zijn gedaald tot 752 miljoen euro.

‘Wij zijn met onze activiteiten voornamelijk blootgesteld aan de Nederlandse economie, waar de binnenlandse bestedingen sinds 2008 zijn gedaald,’ zei Zalm. ABN AMRO merkt dat het midden- en kleinbedrijf het nog lastig heeft.

Dieptepunt achter de rug

ABN AMRO verwacht dat het dieptepunt achter de rug is. De huizenmarkt vertoont tekenen van herstel, bedrijven zijn optimistischer en het consumentenvertrouwen verbetert. ‘Maar zelfs bij een omslag in de economie zullen de kredietvoorzieningen in 2014 naar verwachting hoog blijven,’ waarschuwde Zalm.

ABN AMRO, de bank die in 2008 moest worden gered, wordt naar verwachting in de komende jaren weer naar de beurs gebracht. Zalm heeft eerder aangegeven dat hij hoopt dat dat al in 2015 kan.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.