economie

TomTom ziet winst verdampen, onderuit op Amsterdamse beurs

Door Shari Deira - 11 februari 2014

De nettowinst van TomTom is in het vierde kwartaal bijna volledig verdampt, op een omzet die 7 procent lager was dan een jaar eerder. De winstdaling had meteen zijn effect op de Amsterdamse beurs.

TomTom stond dinsdag na de opening onderaan in de MidKap met een min van ruim 9 procent. De nettowinst van  de navigatiedienstverlener nam af tot 3 miljoen euro, tegen 99 miljoen euro in de laatste maanden van 2012.

Winst

Het bedrijf zag de omzet in heel 2013 dalen met 9 procent tot 963 miljoen euro, terwijl de winst met ruim 100 miljoen euro afnam tot 20 miljoen euro. De omzet zal dit jaar naar verwachting terugvallen tot ongeveer 900 miljoen euro.

Per aandeel zakt de aangepaste winst dit jaar naar verwachting tot 0,20 euro, tegen 0,26 euro vorig jaar.

Krimpen

TomTom haalt het grootste deel van de omzet nog uit losse navigatiekastjes, maar ziet die markt steeds verder te krimpen. Dankzij de komst van de smartphone zijn de kastjes ook steeds vaker overbodig. Zo bieden partijen als GoogleMaps gratis navigatiesystemen aan.

De navigatiedienstverlener zal zich daarom meer richten op inbouwsystemen voor de auto-industrie en op dienstverlening zoals het leveren van verkeersinformatie. Die dienst wordt in ruim dertig landen geleverd en werd dinsdag ook geïntroduceerd in China, Taiwan en Singapore.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.