economie

Topman Eelco Blok twijfelt over zelfstandig voortbestaan KPN

Door Servaas van der Laan - 22 februari 2014

KPN-topman Eelco Blok twijfelt of zijn bedrijf nog lang zelfstandig kan blijven. KPN heeft veel moeite om de veranderingen in het telecomlandschap het hoofd te bieden.

Dat zegt Blok zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Omwenteling

‘Ik denk dat over vijf jaar het telecomlandschap in Europa er anders uit ziet dan nu. Of KPN daar zelfstandig onderdeel van zal zijn, dat weet ik niet,’ zegt de bestuurder.

Blok maakt met zijn bedrijf een enorme omwenteling in gedrag van consumenten op de telecommunicatiemarkt mee. Door berichtenservices als WhatsApp, Telegram, Viper en Snapchat maken klanten veel minder gebruik van belminuten en smsjes en zijn ze veel meer geïnteresseerd in mobiele data.

América Móvil

‘Ik heb meer meegemaakt in drie jaar dan de meeste topmannen tijdens hun hele carrière meemaken,’ zegt Blok. Hij doelt daarmee ook op het overnamebod van het Mexicaanse América Móvil dat werd ingetrokken na tussenkomst van een beschermingsstichting. De Mexicanen brachten vervolgens hun belang in KPN terug tot 27,1 procent. Blok zegt geen nieuw overnamebod van Carlos Slim te verwachten.

Volgende week maakt de raad van commissarissen bekend of ze Blok zal voordragen voor een nieuwe termijn. De eerste drie jaren waren volgens Blok ‘een rollercoaster’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.