economie

Voormalig Rabo-topman Piet Moerland commissaris bij Enexis

Door Servaas van der Laan - 14 februari 2014

De vanwege de Libor-fraude opgestapte Rabo-topman Piet Moerland heeft een nieuwe baan. De 64-jarige Moerland zal worden benoemd als commissaris bij netbeheerder Enexis.

Dat heeft Enexis vrijdag bekendgemaakt.

Fraude

‘Wij zijn enorm verheugd om Piet Moerland te kunnen voordragen als nieuw RvC-lid als opvolger van vertrekkend lid Wilma van Ingen. Hij is tot 2009 toezichthouder geweest bij Essent en zijn rechtsvoorgangers en brengt dus ook veel kennis en ervaring mee wat betreft de energiebranch,’ laat voorzitter van de Raad van Commissaris bij Enexis weten.

Moerland stapte afgelopen oktober op als topman bij de Rabobank nadat de bank zes jaar lang Libor- en Euribor-rentes had gemanipuleerd.Door de rentes te manipuleren maakte Rabobank vele miljarden winst ten koste van klanten in de financiële wereld.

Criminele bank

Gek genoeg was Moerland niet op de hoogte van de zwendel. De boerenleenbank schikte met het Openbaar Ministerie voor 774 miljoen euro, maar raakte in één klap het imago van maatschappelijk betrokken coöperatiebank kwijt.

Advocaat Gerard Spong spreekt zelfs van een ‘criminele organisatie’ en wil dat de verantwoordelijke oud-medewerkers de gevangenis ingaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.