economie

Wall Street diep in het rood door tegenvallend industriecijfer

Door Shari Deira - 03 februari 2014

De beurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van februari gesloten met dieprode cijfers. De stemming stond onder druk door een flink tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie.

De Dow Jones-index eindigde 2,1 procent lager op 15.372,80 punten, waarmee het verlies over dit jaar uitkomt op 7,3 procent. De S&P daalde 2,3 procent tot 1741,89 punten, een verlies van 5,8 procent sinds begin dit jaar.

Technologiebeurs Nasdaq zakte 2,6 procent tot 3996,96 punten, wat neerkomt op een min van 4,3 procent in 2014.

Winterweer

Marktonderzoeker ISM maakte vandaag bekend dat de groei van de Amerikaanse industrie in januari is gedaald naar het zwakste tempo sinds mei vorig jaar. De ISM-inkoopmanagersindex ging naar 51,3, van 56,5 in december.

Experts rekenden op een stand van 56. Een stand van meer dan 50 duidt op groei, een daaronder op krimp. De deelindex voor nieuwe orders liet de sterkste daling zien in 33 jaar. Volgens economen heeft de tegenvallende groei van de industriële bedrijvigheid te maken met het extreme winterweer in noord-Amerika.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.