economie

Winkelketen Wibra ondertekent alsnog Bangladesh-akkoord

Door Anna Vossers - 10 februari 2014

Winkelketen Wibra heeft alsnog een handtekening gezet onder het veiligheidsakkoord voor kledingfabrieken in Bangladesh. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

Daarmee is Wibra de laatste van de drie bedrijven die in oktober door PvdA-minister Lilianne Ploumen (Handel) waren aangevallen, omdat zij weigerden te tekenen.

Niet helder

‘Hoewel de tekst van het akkoord op dit moment nog altijd niet volkomen helder is en zodoende op sommige punten ruimte voor discussie laat, is hierin een positieve ontwikkeling zichtbaar. Daarnaast heeft Wibra vertrouwen in de integriteit van de ontwerpers van het akkoord. Zodoende is Wibra overgegaan tot ondertekening,’ heeft het bedrijf maandag laten weten.

Eerder klaagde Wibra dat kleding van het eigen merk ‘voor zover Wibra kan beoordelen’ onder dezelfde arbeidsomstandigheden tot stand kwam als bedrijven zoals HEMA en H&M, die door de minister werden geprezen omdat zij het akkoord, dat ervoor moet zorgen dat de omstandigheden in Bengaalse kledingfabrieken worden verbeterd, wél tekenden.

Aanval van minister

Wibra werd in oktober vorig jaar net als babywinkel Prénatal en modewinkel CoolCat op de vingers getikt in het Algemeen Dagblad door Ploumen. De ketens hadden toen het akkoord niet getekend.

Ploumens uitspraken werden haar niet in dank afgenomen: CoolCat-directeur Ronald Kahn noemde de PvdA’er onder meer een activist. In januari bracht de minister ineens een persbericht uit waarin zij zich uiterst positief uitliet over zijn modeketen.

Inspecties

Het ‘Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh‘ is bedoeld om rampen te voorkomen zoals die met een ingestorte fabriek Rana Plaza, waarbij 1.129 mensen om het leven kwamen.

Eenderde van de fabrieken in Bangladesh valt onder het veiligheidsakkoord. Met een handtekening zeggen de deelnemende bedrijven toe dat zij zullen toezien dat de fabrieken veiliger worden en er onafhankelijke inspecties worden gehouden, waarvan de resultaten openbaar worden gemaakt. Als een fabriek niet veilig is en daar niets aan wordt gedaan, hebben werknemers het recht hun werk neer te leggen.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.