economie

Zwitsers Openbaar Ministerie onderzoekt fraude bij Imtech

Door Anna Vossers - 19 februari 2014

Het Zwitserse Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar drie werknemers van een dochteronderneming van technisch dienstverlener Imtech. Directeuren van Fritz & Macziol zouden een hoge ambtenaar hebben omgekocht en voor miljoenen euro’s de Zwitserse overheid hebben opgelicht met valse facturen.

Zwitserse media schreven als eerste over deze zaak. Er zijn drie verdachten in beeld, de voormalig bestuursvoorzitter en twee directeuren, die volgens De Telegraaf een maximumstraf van vijf jaar riskeren.

In 2006 gekocht

Imtech kocht het IT-bedrijf Fritz & Macziol in 2006 voor zo’n 5 miljoen euro. Het Zwitserse dochterbedrijf heeft een jaarlijkse omzet van circa 25 miljoen euro en heeft 45 werknemers in dienst.

In Zwitserse media wordt het schandaal vergeleken met eerdere fraude van moederbedrijf Imtech in onder meer Polen en Rusland.

VIP-kaartjes

Fritz & Macziol zou tussen 2009 en 2011 voor ruim 21 miljoen euro aan gespecialiseerde opdrachten hebben verworven bij de Zwitserse overheid. Een ambtenaar kreeg daarvoor onder meer luxe reisjes en VIP-kaarten voor voetbalwedstrijden.

Imtech zegt volop mee te werken aan het onderzoek van het Zwitsers Openbaar Ministerie. Ook intern is een onderzoek gestart.

Rampjaar

De technisch dienstverlener uit Gouda moest in rampjaar 2013 al miljoenen euro’s afschrijven vanwege fraude bij projecten in Duitsland en Polen. De winst van het bedrijf zakte in elkaar en er verdampte een miljard euro aan beurswaarde. Oud-topmannen leverden hun bonussen in.

Het bedrijf is bezig met een grote reorganisatie, waarbij 1.300 banen verdwijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.