economie

Belastingdienst voor rechter om hoog tarief voor spaargeld

Door Anna Vossers - 29 maart 2014

De Belastingdienst wordt voor de rechter gesleept vanwege het belastingtarief dat deze voor spaargeld hanteert. Twee partijen hopen zo de vermogensbelasting omlaag te krijgen.

Dat blijkt uit een persbericht van de Bond voor Belastingbetalers en adviesbureau Grand Thornton, die een proefproces beginnen met een belastingbetaler, die volgens hen Den Haag moet dwingen het tarief aan te passen.

Spaarrente vaak minder dan 1 procent

De Belastingdienst gaat ervan uit dat een spaarder jaarlijks 4 procent rente ontvangt voor zijn tegoeden. Over de fictieve spaarrente op tegoeden hoger dan ruim 21.000 euro moet 30 procent belasting worden betaald. Dat rentetarief is sinds een aantal jaar niet meer te halen met een gewone spaarrekening, schrijven de groepen.

‘De spaarrente bij de grote banken zakt inmiddels regelmatig onder de 1 procent, terwijl er op dit moment netto 1,2 procent belasting over vermogen betaald wordt,’ staat in het persbericht.

Onteigening

Per saldo ‘ontsparen’ veel Nederlanders op die manier met dank aan de Belastingdienst, vinden zij. ‘Feitelijk is dit een belasting op rendement van meer dan 100 procent en komt dit dus neer op onteigening.’

Zij willen dat de Belastingdienst een fictief rendement gaat hanteren dat meer meebeweegt met de werkelijke ontwikkeling van de rente. De fiscus kan bijvoorbeeld het gemiddelde rentetarief van een aantal banken over een periode van vijf jaar als ijkpunt nemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.