economie

‘Ex-topman Ahold wil geen belasting betalen in Nederland’

Door Tom Reijner - 25 maart 2014

De voormalige topman van Ahold Anders Moberg is niet van plan belasting te betalen over het grootste deel van zijn afkoopsom, die hij kreeg bij zijn vertrek bij het Nederlandse bedrijf in 2007.

De Zweed ruziet met de Belastingdienst over een aanslag die kan oplopen tot bijna één miljoen euro, blijkt dinsdag uit onderzoek van RTL Nieuws.

Concurrenten

Volgens Moberg hoeft hij over twee miljoen euro geen Nederlandse belasting te betalen. Hij zou met de fiscus hebben afgesproken dat hij niet voor Europese of Amerikaanse concurrenten van Ahold zou gaan werken.

Maar de Belastingdienst spreekt die afspraak tegen en wil de Zweed aanslaan voor het volledige bedrag. Toen het bezwaar van de ex-Ahold-topman tegen zijn belastingaanslag was afgewezen, stapte hij naar de rechter. Zowel de rechtbank als het gerechtshof hebben de fiscus intussen gelijk gegeven. Moberg stapte vervolgens naar de Hoge Raad.

Afkoopsom

Moberg trad in 2003 aan als bestuursvoorzitter van Ahold, dat op dat moment in grote problemen was gekomen door boekhoudschandalen. De komst van de topman, die Ahold er weer bovenop wilde helpen, werd vanaf het begin overschaduwd door breedgedragen verontwaardiging over de hoogte van zijn salaris en bonusregelingen.

Vier jaar later vertrok de Zweed weer wegens een meningsverschil met de commissarissen van het bedrijf. Hij kreeg een afkoopsom van ruim drie miljoen euro. Enkele maanden later ging hij weer aan de slag als topman van de winkelketen Majid al Futtaim in Dubai.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.