economie

Halbe Zijlstra: pas aan eind kabinetsperiode lastenverlichting

Door Shari Deira - 13 maart 2014

Het kabinet ziet op zijn vroegst tegen het eind van de kabinetsperiode ruimte om de lasten verlagen. Het overheidstekort is nu nog te groot, voor lastenverlichtingen.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei dat woensdagavond in het VARA-programma Pauw & Witteman. Zijlstra zou graag zien dat de lasten omlaag zouden gaan. ‘Maar wij willen eerst het karwei waar wij aan begonnen zijn afmaken. En dat is de economie op orde brengen.’

Lasten

Nederland heeft ‘jaren boven zijn stand’ geleefd en dat moet het kabinet nu ‘corrigeren’, zegt de VVD-fractieleider. Als dat ‘gecorrigeerd’ is, kan het kabinet denken aan lastenverlichtingen. Dat zal nog zeker een paar jaar duren.

Ook al voldoet Nederland dit jaar aan de 3-procentsnorm van Brussel, is dat geen indicatie dat de lasten omlaag kunnen. ‘Dat betekent nog steeds dat je elk jaar 12 miljard euro te veel overmaakt.’

Betalen

Aan het eind van de kabinetsperiode wil de VVD het ‘de burgers weer wat makkelijker maken’, na de forse ombuigingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. Ook al zal het overheidstekort dan nog niet op nul staan.

‘Een lastenverlichting ben ik erg voor, maar je moet hem wel kunnen betalen,’ zegt Zijlstra. ‘Een lastenverlichting met geleend geld, is echt geen lastenverlichting. Want dat geleende geld moeten we op een gegeven moment weer gaan terugbetalen en daar zijn we volgens mij te lang mee doorgegaan.’

D66 en ChristenUnie, die het kabinet bij diverse akkoorden hebben gesteund, pleiten voor lastenverlichtingen. D66-leider Alexander Pechtold noemde dat ‘een heel zwaar punt’ bij de onderhandelingen over de begroting van 2015.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.