economie

Knot: economie staat er goed voor, geen lastenverlichting

Door Tom Reijner - 13 maart 2014

Het Nederlandse overheidstekort moet de komende jaren verder terug worden gebracht, om zo een buffer te creëren voor slechtere economische tijden. Meevallers moeten worden gebruikt om het tekort verder te verkleinen.

‘Voor lastenverlichting is het nog veel te vroeg,’ zei Knot donderdag bij de presentatie van het DNB-jaarverslag. ‘De (gunstige) CPB-cijfers zijn nog maar een week binnen. Het herstel is pril.’

Behoedzaam

De begroting moet net als in de jaren negentig, toen de zogenoemde Zalmnorm werd gehanteerd, worden vastgesteld op basis van behoedzame verwachtingen over de economische groei en meevallers niet werden gebruikt voor extra uitgaven. ‘Dat creëert rust in het begrotingsbeleid,’ vindt Knot.

‘Het levert een buffer op, zodat er niet meteen nieuwe politieke akkoorden nodig zijn bij tegenvallers.’ Pas bij een tekort van iets meer dan 1 procent in 2018 – het oorspronkelijke doel van het kabinet – is er volgens Knot ruimte voor lastenverlichting.

Huizenmarkt

De Nederlandse economie staat er volgens de bankdirecteur duidelijk beter voor dan een jaar geleden, mede dankzij de hervormingen op onder meer de huizenmarkt. Bovendien heeft Nederland een goed opgeleide beroepsbevolking en een relatief grote welvaart van huishoudens.

Dat is positief voor een doorzettend herstel van de economie. Maar, waarschuwt Knot, de economische groei is de komende jaren ‘hobbelig en weinig krachtig’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.