economie

Koers van autoproducent Tesla stijgt in jaar 619 procent

Door Anna Vossers - 01 maart 2014

De koers van de Amerikaanse sportautofabrikant Tesla is de afgelopen 12 maanden explosief gestegen met 619 procent. Zo’n snelle koersstijging heeft geen enkele autoproducent de afgelopen twintig jaar voor elkaar gekregen.

Sinds Tesla in juni 2010 naar de beurs ging, is de waarde van een aandeel vervijftienvoudigd, waarmee het de meest succesvolle beursgang sinds 2006 is in de Verenigde Staten, schrijft persbureau Bloomberg.

Accufabriek

De marktwaarde van Tesla is op dit moment 31 miljard dollar, omgerekend 23 miljard euro. De koers wordt gestuwd door gunstige berichten over het bedrijf, groeiplannen en de belofte om betere accu’s te gaan ontwikkelen.

Hoewel Tesla het afgelopen jaar slechts 22.400 elektrische auto’s van het type Model S heeft verkocht, heeft de onderneming plannen om op nog onbekende locatie in de Verenigde Staten ’s werelds grootste fabriek voor lithium-ion-accu’s te bouwen.

Tesla zei vrijdag hiervoor 4 tot 5 miljard dollar te zullen uittrekken. Als de fabriek in 2020 op volle toeren draait, zou Tesla jaarlijks 500.000 auto’s kunnen produceren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.