economie

Kredietbeoordelaar Fitch minder positief over economie

Door Shari Deira - 04 maart 2014

Kredietbeoordelaar Fitch verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar groeit noch krimpt. Intussen loopt de werkloosheid volgens het bureau wel op tot gemiddeld 7,5 procent.

Dat blijkt uit een rapport dat Fitch dinsdag publiceerde. Fitch is met deze beoordeling negatiever dan het Centraal Planbureau (CPB), dat uitging van een groei van 0,75 procent.

Tegenwind

Verder staat in het rapport dat de drie grote banken in Nederland zich wat betreft kapitaalpositie sterk hebben gehouden onder de economische tegenwind. Maar het verloop van het herstel en de afname van afschrijvingen zullen dit jaar ‘geleidelijk en beperkt’ zijn.

Eerder dit jaar handhaafde Fitch de gewilde AAA-status voor Nederland, maar met een negatief vooruitzicht. Het bureau concludeerde toen dat de hoge schulden van Nederlandse huishoudens een rem zetten op de economische groei.

Raming

Het CPB publiceerde dinsdag de nieuwste raming van de Nederlandse economie. De economische groei komt dit jaar uit op 0,75 procent en volgend jaar op 1,25 procent.

Bovendien komt het begrotingstekort dit jaar uit op 2,9 procent, dus binnen de Brusselse norm van 3 procent. Ondanks het positieve geluid van het CPB, ziet het kabinet geen reden om minder te bezuinigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.