economie

Meer werklozen verwachten geen werk te vinden

Door Shari Deira - 10 maart 2014

Meer werkloze Nederlanders verwachten dat zij geen werk zullen vinden en hebben vorig jaar daarom niet naar werk gezocht. Vorig jaar waren dat er 70.000, bijna twee keer zoveel als in 2008.

Vooral werklozen tussen de 55 en 65 jaar zijn pessimistisch over het vinden van een baan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Werk

Er waren vorig jaar 1,2 miljoen Nederlanders die werk wilden voor 12 uur of meer per week. 284.000 duizend Nederlanders waren op korte termijn beschikbaar, maar zijn niet recent op zoek gegaan naar werk.

Volgens het CBS waren er 70.000 zogeheten ontmoedigden. Dat zijn werklozen die niet naar werk zoeken, omdat zij er weinig resultaat van verwachten. Vooral de afgelopen twee jaar is deze groep sterk gegroeid.

Baan

Het zijn met name vrouwen (7,2 procent) en ouderen die de kans op het vinden van werk laag inschatten. Van de Nederlanders tussen 55 en 65 jaar zonder baan heeft 12,3 procent niet naar werk gezocht omdat ze daar geen heil in zagen.

Onder Nederlanders tussen 35 en 45 jaar was dat 5,3 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.