economie

Omzet benzine grenspomp loopt verder terug door accijnzen

Door Tom Reijner - 07 maart 2014

De omzet van diesel en lpg langs de grens met België en Duitsland als gevolg van de accijnsverhoging op autobrandstoffen is opnieuw lager. Nederlandse tankstations in de grensstreek verkochten in februari 39 procent minder diesel en 42 procent minder lpg dan dezelfde maand een jaar eerder.

Bij benzine ging het om 18 procent, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisaties BOVAG en NOVE. ‘Onze cijfers weerspreken de aanname van veel politici dat het grenseffect zal wegebben,’ zegt BOVAG-directeur Koos Burgman.

‘Met name vertegenwoordigers van de coalitiepartijen bagatelliseren de effecten en voorspellen dat het grensoverschrijdend tanken sterk zal verminderen. Het tegendeel blijkt waar. De afzetdaling van de grensstations wordt alleen maar erger.’

Beide organisaties onderzochten de cijfers van 469 tankstations in het hele land, waarvan 70 op maximaal 5 kilometer van de grens.

Terugdraaien

Eerder werd bekend dat Nederlandse tankstations in januari langs de grens met België en Duitsland 24 procent minder diesel en 27 procent minder LPG afzetten dan een jaar eerder.

Burgman herhaalt vandaag nog maar eens dat de politiek de accijnsverhogingen moet terugdraaien. De grensondernemers ‘gaan er aan’, zegt hij. En de schatkist ‘wordt leger in plaats van voller’.

Lastenverzwaringen

Door de lastenverzwaringen van het kabinet gaan tankstationhouders in de grensstreek failliet, de industrie krijgt er klap na klap en de werkloosheid stijgt. En dat is allemaal het gevolg van belastingverhogingen op tabak, alcohol en brandstoffen door het kabinet-Rutte, luidt de klacht van ondernemers en burgers in de grensstreek.

Ook bij andere goederen leidden de accijnsverhogingen, die het kabinet in het kader van de bezuinigingen doorvoerde, tot een fors dalende verkoop. Zo hebben de slijterijen en cafés te lijden onder prijsverhogingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.