economie

Onderzoeksraad: Nederlands vlees is onveilig en onhygiënisch

Door Anna Vossers - 26 maart 2014

Het vlees dat in de schappen van Nederlandse supermarkten ligt, is onveilig. Er wordt veel met vlees gefraudeerd en de hygiëne is onvoldoende.

Overal in de vleessector, van slacht tot winkel, is veel mis, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die onderzoek deed naar aanleiding van het paardenvleesschandaal van vorige winter.

Het rapport, Risico’s in de vleesketen, is volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) ‘stevig en helder’. Zij belooft vleesfraude beter aan te pakken.

Fraude

Zo is de hygiëne tijdens de slacht onder de maat, omdat slachterijen regels aan hun laars lappen. Bedrijven veranderen daar niets aan, zolang zij niet worden aangesproken op de overtredingen.

Het komt veel voor dat vlees een vals etiket krijgt. ‘Zo kunnen partijen vlees op papier plotseling van samenstelling veranderen, en wordt afvalvlees ‘omgekat’ naar vlees voor menselijke consumptie,’ schrijven de onderzoekers. Niet alleen wordt paardenvlees, waarvan de herkomst vaak onduidelijk is, verkocht als rundvlees, ook worden varkenshazen met een kleurstof rood gemaakt en als ossenhaas verkocht.

Vleesproducenten

De overheid is er volgens de Onderzoeksraad ten onrechte vanuit gegaan dat het bedrijfsleven de controles goed zou uitvoeren, maar bedrijven ‘laten economische factoren zwaarder wegen’.

De gebrekkige veiligheid is grotendeels te wijten aan de vleesproducenten zelf: het ‘zelfreinigend vermogen’ van vleesproducenten is klein. Zij hebben geen ‘externe prikkel’ voor goede keuringen.

Overheid

Ook de conclusie over de rol van de overheid is hard: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ‘heeft te weinig kennis’ over de risico’s van vleesproductie en ‘beschikt niet over informatie en middelen om risico’s die wel bekend zijn gericht te beheersen’. De handhaving van veiligheidsregels is ‘zwak en niet consistent’.

Volgens de onderzoekers komt dit deels omdat het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Volksgezondheid ‘te weinig middelen’ aan de NVWA geven. Het aantal fulltime medewerkers bij de inspectiedienst is in tien jaar tijd bijna gehalveerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.