economie

Overheidstekort onder 3 procent, economie sterker gegroeid

Door Tom Reijner - 31 maart 2014

Het Nederlandse overheidstekort is vorig jaar voor het eerst in vijf jaar tijd onder de Europese norm van 3 procent uitgekomen. Het tekort bedroeg vorig jaar 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2012 was dat nog 4,1 procent.

Het overheidstekort was ruim 9 miljard euro lager dan in 2012, grotendeels door gestegen inkomsten, die met 7 miljard euro toenamen tot 285 miljard euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Lastenverzwaringen

De toegenomen overheidsinkomsten kwamen voor 5,6 miljard euro door lastenverzwaringen. De loon- en inkomstenbelasting inclusief de premies waren voor bijna de helft hiervoor verantwoordelijk. Ook de energiebelasting nam sterk toe.

Tegelijkertijd stijgt de overheidsschuld nog altijd vorig jaar met 2,2 procentpunt tot 73,5 procent van het bbp. Dat is ruim boven de Europese grens van 60 procent, concludeert het CBS.

Sterkere groei

In het vierde kwartaal van 2013 is ook de economie met 0,9 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Dat is sterker dan verwacht.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) ziet de opwaartse bijstelling van de economische groei als een opsteker. ‘Dit is weer een extra duwtje in de rug,’ zei hij. ‘Het geeft goede kansen om in 2014 de overgang van krimp naar groei door te zetten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.