economie

Rutte vindt pensioenstelsel nog solide, discussie is nodig

Door Shari Deira - 15 maart 2014

Het is inderdaad tijd voor een maatschappelijke discussie over het pensioenstelsel, maar dat het stelsel niet langer houdbaar is, verwijst het kabinet naar het rijk der fabelen. Er is wel wat onderhoud nodig.

Premier Mark Rutte (VVD) zegt dat zaterdag in De Telegraaf. Hij reageert daarmee op de waarschuwing van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank.

Zekerheid

Knot zei vrijdag dat het pensioenstelsel in de huidige vorm niet houdbaar is en dat het grondig op de schop moet. ‘Het is onontkoombaar dat we naar een stelsel gaan, waarin minder zekerheid  zal bestaan over de hoogte van de pensioenuitkering.’

Rutte zegt dat het kabinet zeer binnenkort met nieuwe spelregels zal komen voor pensioenfondsen. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet voor modernisering. Volgens Rutte is er ook een verdere discussie nodig.

‘Het moet volstrekt duidelijk zijn wat we van elkaar kunnen verwachten. Daarbij is het ook van belang dat het tussen de generaties op orde is,’ zegt de premier.

Te snel

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei vrijdag dat Knot wat hem betreft ‘te snel gaat’. ‘Dat is jumping to conclusions,’ zegt Dijsselbloem.

Hij is het ook met Knot eens dat er een discussie moet komen. ‘Maar om de discussie nou te beginnen met de uitspraak dat het niet houdbaar is… Nou oké.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.