economie

Storingen internetbankieren gestegen met 377 procent

Door Tomasz Blom - 04 maart 2014

De afgelopen twee maanden is het aantal storingsdagen bij internetbankieren bijna verviervoudigd in vergelijking met dezelfde periode in 2013. ING is de minst betrouwbare bank.

Dat meldt de website Allestoringen.nl die ruim 80.000 klachten over ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Bank analyseerde. Uit deze cijfers blijkt dat deze banken bij elkaar opgeteld 62 storingsdagen telden in januari en februari. Afgelopen jaar waren dat er in dezelfde periode dertien.

ING

ING bank had te kampen met veruit de meeste storingen. In twee maanden tijd noteerde de bank maar liefst 21 probleemdagen. Vorig jaar waren dat er vijf.

ABN AMRO steeg van geen enkele storing in januari en februari 2013 naar zestien storingen tot nu in 2014. Rabobank ging van zes naar twintig dagen met storingen. De SNS Bank had verreweg het minste last van storingen, maar had alsnog op vijf dagen problemen.

Koploper

Mede-eigenaar van Allestoringen.nl Tom Sanders stelt dat de banken een nieuw record hebben gevestigd. ‘Nergens in de wereld veroorzaken storingen zoveel overlast als in Nederland’.

Alleen in april 2013 waren er meer dagen met problemen. Toen waren de banken het slachtoffer van een serie DDOS-aanvallen. Bij zo’n aanval wordt moedwillig geprobeerd computersystemen onbruikbaar te maken voor de bedoelde gebruiker.

Oorzaak

Sanders zegt tegen Elsevier dat het momenteel moeilijk is om de oorzaak van de recente stijging te bepalen. ‘De meeste problemen worden veroorzaakt door menselijke fouten’. Maar ‘na alle commotie rondom de problemen van vorig jaar’ is hij zelf ook verbaasd over de huidige trend.’ De exacte reden is alleen bekend bij de banken zelf en die willen daar weinig over kwijt’.

Sanders wijst erop dat Nederland vooroploopt in het gebruik van internetbankieren. De ‘sterke drift’ van banken om te vernieuwen zou volgens hem goed ten grondslag kunnen liggen aan systeemfouten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.