economie

Vijf ridicule regels uit het Nederlandse belastingstelsel

Door Jean Dohmen - 07 maart 2014

Rara: waarom mag uw werkgever u op kantoor wel trakteren op een kop koffie met een taartje, maar moet er belasting worden betaald als hij u een kop koffie met een paar belegde broodjes als maaltijd voorschotelt? En dit is niet de enige ridicule regel uit ons belastingstelsel.

Elsevier zet een paar van de vele curieuze fiscale regels op een rij.

1. Het kabinet wil voorkomen dat een deel van het loon, zonder belasting te betalen, in natura wordt uitgekeerd. Tot op het kleinste detail zijn daar regels voor. Zo wordt onderscheid gemaakt tussen gebak en broodjes. Werkgevers mogen volgens de werkkostenregeling op kantoor in principe geen complete maaltijden onbelast verstrekken, maar wel ‘koffie, thee, gebak, een stuk fruit en andere tussendoortjes van weinig waarde’. Tenzij de tussendoortjes samen ‘een maaltijd vormen’ – dan moet er worden afgerekend.

2. 61-plussers die niet stoppen met werken hebben recht op een fiscaal extraatje van 1.119 euro, maar alleen als ze meer dan 17.327 euro en niet meer dan 33.694 euro per jaar verdienen.

3. De grens voor de zorgtoeslag – de subsidie voor miljoenen mensen die hun zorgpremie volgens het kabinet niet kunnen betalen  – ligt bij een bijna-modaal inkomen van 28.482 euro per jaar.

4. Alleenstaande ouders met een thuiswonend kind dat is geboren na 31 december 1995, krijgen jaarlijks een fiscaal extraatje van 947 euro. Is het kind na 31 december 1997 geboren, dan verhoogt de fiscus het bedrag met 4,3 procent van het arbeidsinkomen tot maximaal 2.266 euro.

5. Als de baas een sinterklaasfeest voor zijn personeel organiseert, ziet de Belastingdienst de cadeautjes van de goedheiligman voor de kinderen als belastbaar loon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.