economie

Wijers: ‘Niet automatisch méér verdienen als je ouder wordt’

Door Wouter van Noort - 21 maart 2014

Hans Wijers wil dat er discussie komt over het flexibeler maken van beloning van werknemers. Dat zegt de president-commissaris van bierbrouwer Heineken en oud-minister van Economische Zaken deze week in Elsevier.

‘Salarissen zouden veel meer gekoppeld moeten zijn aan productiviteit. Niet automatisch méér verdienen als je ouder wordt bijvoorbeeld,’ zegt Wijers.

Echt flexibeler

Hij wijst op een rapport van denktank World Economic Forum. Daaruit blijkt dat de koppeling tussen productiviteit en beloning in Nederland erg laag is. Van de 140 landen, staat Nederland 137ste. In veel andere landen pieken salarissen rond het 45ste levensjaar en worden ze daarna langzaam afgebouwd. In Nederland blijven salarissen in de regel stijgen met leeftijd.

‘Om economisch sneller te kunnen groeien, moet dat systeem echt flexibeler worden,’ aldus Wijers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.