economie

BMW roept half miljoen auto’s terug vanwege defect in motor

Door Anna Vossers - 11 april 2014

De Duitse autofabrikant BMW roept wereldwijd 489.000 auto’s terug. Deze hebben mogelijk een probleem met een moertje van de zescilindermotor.

Dat maakt de autobouwer vrijdag bekend. De terugroepactie begon al eerder in China, maar is uitgebreid naar vooral de Verenigde Staten.

Nog geen ongelukken

Volgens BMW zijn er nog geen ongelukken gemeld die met het betreffende onderdeel te maken hebben. Om deze hoe dan ook voor te zijn besloot het bedrijf alle modellen die er mee te maken kunnen krijgen terug te halen naar de garage.

Autofabrikanten roepen geregeld auto’s terug om problemen met toezichthouders én een negatieve reputatie voor te zijn.

General Motors

In de Verenigde Staten ontstond een groot schandaal toen bekend werd dat autobouwer General Motors verzuimde om technische mankementen in een contactslot aan te passen. Het vervangende onderdeel zou per auto één dollar hebben gekost, bleek deze maand bij een verhoor in de Senaat.

Zeker dertien mensen kwamen om het leven bij verkeersongevallen die aan het defect te wijten waren. De nieuwe directeur Mary Barra van General Motors moest diep door het stof gaan.

Eerdere terugroepacties

De Japanse autofabrikant Toyota riep eerder deze week bijna 7 miljoen auto’s terug, waarvan 26.000 in Nederland, wegens mogelijke problemen met de stuurkolombevestiging.

Ook voor BMW is een terugroepactie niet uniek. Eind vorig jaar riep het bedrijf ook al 1.000 auto’s in Nederland terug wegens een probleem met de brandstoffilterverwarming, waardoor in het ergste geval brand zou kunnen ontstaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.