economie

Boze oud-topman Heineken: accijnzen alcohol gaan te ver

Door Tom Reijner - 05 april 2014

Philip de Ridder, de voormalige topman van brouwerij Heineken, is boos over de accijnsverhogingen op alcoholische dranken van de afgelopen jaren. Het accijnsbeleid van de overheid is een ‘schande’ voor horecaondernemers.

‘In de prijs van een kratje bier van 12 euro zit 5 euro aan accijns en belastingen. Dat is volstrekt doorgeschoten,’ zegt De Ridder zaterdag in een interview met De Telegraaf.

Het feit dat er accijns wordt geheven is volgens de voormalige topman nog niet zo erg. Wat hem vooral steekt, is ‘de frequentie en de hoogte van de bedragen: 30 procent accijnsverhoging in 2009, 10 procent in 2013 en 5,75 procent in 2014’. ‘Dit kan echt niet meer,’ zegt De Ridder.

Overhaast

Ook over de verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol van zestien jaar naar achttien jaar is hij niet te spreken. Dat was wat De Ridder betreft een ‘overhaaste actie’.

‘Eindelijk begon de grens van zestien jaar te werken en begon de samenleving het te accepteren. De stap naar achttien jaar is volgens hem veel te snel genomen. ‘Nu zie je dat jongeren tussen de zestien en achttien de regels ontduiken op alle mogelijke manieren.’

De Ridder nam dinsdag na dertig jaar afscheid als algemeen directeur van Heineken Nederland. Hij is opgevolgd door de Fransman Pascal Gilet.

Schatkist

Vrijdag bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de accijnsverhogingen de schatkist niet meer, maar juist minder inkomsten opleveren. In 2013 vloeide er 10,9 miljard euro naar de schatkist. Dat is ruim 400 miljoen euro minder dan in 2012.

Een uitzondering hierop zijn de  wijn- en bieraccijnzen. Die brachten wel meer op dan een jaar eerder: vorig jaar 32 miljoen en in 2012 25 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.