economie

CBS: weer minder werkenden in Nederland

Door Anna Vossers - 17 april 2014

De officiële werkloosheid is in maart met 7.000 gedaald tot 684.000 werklozen. Het is niet zo dat meer Nederlanders een betaalde baan kregen: de daling werd veroorzaakt doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

Het aantal mensen met een betaalde baan nam juist af met 18.000 per maand. Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en uitkeringsinstantie UWV donderdag bekendgemaakt.

Op de lange termijn neemt de werkloosheid dan ook nog altijd toe. Gemiddeld kwamen er in het eerste kwartaal van 2014 per maand 5.000 werklozen bij, vooral vrouwen van 25 jaar en ouder.

Uitkeringen

Het aantal WW-uitkeringen kwam in maart uit op 454.000, 6.000 minder dan in februari, maar wel 74.000 meer dan in maart 2013. Vooral 55-plussers hebben afgelopen jaar vaker een WW-uitkering ontvangen.

De officiële, voor seizoenswerk gecorrigeerde, werkloosheid in Nederland kwam in maart uit op 8,7 procent. Dat zijn alle personen van 15 tot 64 zonder werk of met minder dan twaalf uur werk per week, die actief op zoek zijn naar werk en die daarvoor beschikbaar zijn.

Asscher

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) noemt de officiële daling van de werkloosheid ‘een lichtpuntje’, maar zegt dat de vooruitzichten nog steeds niet goed zijn.

Asscher zegt zich ‘onverminderd te blijven inzetten voor het aan de slag helpen van mensen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.