economie

Economische gevolgen crisis Oekraïne tekenen zich af

Door Tom Reijner - 30 april 2014

Nederlandse bedrijven ondervinden toenemende hinder van de blijvende spanning rond Rusland, Oekraïne en de sancties die door de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten zijn uitgevaardigd.

De roebel, de Russische munteenheid, verkeert in een vrije val, mede doordat investeerders veel geld weghalen uit Rusland. Deze kapitaalvlucht zal nog groter worden, verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag.

Handelspartner

Nederlandse en Russische stellen investeringen voorlopig even uit, schrijft Het Financieele Dagblad. Ook het Brits-Nederlandse oliebedrijf Shell is de komende tijd niet van plan nieuwe investeringen te doen in Rusland. ‘Het is een moeilijke situatie,’ zei de financiële topman Simon Henry, die de situatie rond Rusland en Oekraïne ‘zeer nauwlettend’ in de gaten houdt.

Voor de Nederlandse economie is Rusland een belangrijk land. In 2012 had de export naar het land van president Vladimir Poetin een waarde van 7,1 miljard. Rusland is voor Nederland de derde handelspartner buiten de EU, na de Verenigde Staten en China – als ten minste de import van Russische goederen wordt meegerekend.

Het IMF is bijzonder pessimistisch over de Russische economie. Die bevindt zich in een recessie en zal ook dit jaar nauwelijks groeien. Omdat het hoogst onzeker is hoe het conflict zich rond Oekraïne ontwikkelt – en of er nieuwe, scherpere sancties komen – is er een grote kans dat de ramingen nog somberder worden. Onzekerheid jaagt investeerders weg, benadrukt het IMF.

Schatkist

Ook in Oekraïne gaat het slecht. De instabiliteit in het land na de afzetting van president Viktor Janoekovitsj en de onrust in het oosten heeft de toch al deplorabele staat van de economie verder doen verslechteren. Vorig kwartaal kromp de economie met 1,1 procent. Naar verwachting zal de economie dit jaar met 5 procent krimpen. De Oekraïense munt, de hryvna, is dit jaar met bijna 30 procent gedaald.

Het Oost-Europese land hoopt dat het snel noodkredieten van het IMF krijgt. Die kredieten van 17 miljard dollar zijn broodnodig, want de bodem van de schatkist is bereikt. Ook de Verenigde Staten (zo’n 1 miljard) en de Europese Unie (ongeveer 11 miljard) geven en lenen Oekraïne geld. Die steun moet ervoor zorgen dat de economie stabiliseert.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.