economie

Europees hoofdkantoor Starbucks weg uit Nederland

Door Tomasz Blom - 16 april 2014

Eind dit jaar verhuist de Amerikaanse koffieketen Starbucks zijn Europese hoofdkantoor van Amsterdam naar Londen. De Europese belastingen zullen dan voor het grootste deel in het Verenigd Koninkrijk worden betaald.

Dat meldt Het Financieele Dagblad dinsdag. Met bijna achthonderd Britse vestigingen heeft Starbucks veruit zijn grootste markt in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zitten 46 Starbucks-winkels.

Innovatie

Volgens Starbucks-directeur voor Europa, Kris Engskov is het grote aantal Britse filialen de belangrijkste reden om naar Londen te verhuizen. De leidsman vult aan dat de Britten voorop lopen in innovatie. Daarnaast heeft Starbucks’ grootste concurrent, Costa Coffee, zijn hoofdkantoor ook in Londen.

De verplaatsing zal vooralsnog niet veel banen in Nederland kosten. Engskov verzekert dat er in de komende periode slechts ‘enkele leiders van het Europese team naar Londen verhuizen’. Op de middellange termijn kunnen daar meer mensen bij komen.

Belastingschandaal

De directeur benadrukt dat de verhuizing niets te maken heeft met het belastingschandaal dat de koffieketen een slechte naam bezorgde. In 2012 maakte persbureau Reuters bekend dat Starbucks over de afgelopen vijftien jaar alleen in 2007 belasting betaalde in het Verenigd Koninkrijk.

Britse politici en media beschuldigden daarop de koffiegigant van het wegsluizen van winsten via de Nederlandse houdstermaatschappij. De keten zou zo kunstmatige verliezen hebben gedraaid.

Engskov geeft toe zich ‘oncomfortabel’ te hebben gevoeld bij de Britse druk, maar ontkent dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan belastingfraude. De verliezen zouden volgens de Starbucks-directeur zijn veroorzaakt door te dure huurcontracten van sommige Britse filialen.

Tegenaanval

Toch koos de directie in eerste instantie voor een tegenaanval toen de affaire aan het licht kwam. Het bedrijf dreigde zo’n 120 miljoen euro aan geplande investeringen uit te stellen.

Vervolgens kwam het bedrijf met het voorstel om over een periode van twee jaar, viermaal zo’n 6 miljoen euro aan de Britse belastingdienst te ‘schenken’. Het is niet ondenkbaar dat de verhuizing naar Londen de volgende stap in het charmeoffensief is.

Vennootschapsbelasting

In oktober start het nieuwe boekjaar van de koffieketen. Vanaf dat moment zal Starbucks zijn Europese deel van de vennootschapsbelasting, in 2012 nog goed voor 700.000 euro voor de Nederlandse schatkist, in het Verenigd Koninkrijk afgedragen.

Het Financieele Dagblad wijst op het grote bedrag aan ‘compensabele verliezen’ dat de keten hierbij nog heeft uitstaan. Deze compensatie zou de belastingdruk voor Starbucks zeer beperken, waardoor het bedrijf flinke winst kan boeken in het Verenigd Koninkrijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.