economie

IMF waarschuwt voor gevolgen onrust in Oekraïne

Door Shari Deira - 02 april 2014

De situatie rond Oekraïne kan een gevaar opleveren voor de wereldwijde economie. De wereldeconomie is al zwak, en de onrust in Oekraïne helpt daar niet bij.

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt daar woensdag voor.

Beleid

De toenemende geopolitieke spanningen, de risico’s van een aanhoudend zeer lage inflatie in ontwikkelde landen en volatiliteit in opkomende markten kunnen de vooruitzichten voor de wereldeconomie verder vertroebelen.

‘De situatie in Oekraïne kan, als die niet in goede banen wordt geleid, bredere gevolgen hebben. Om de situatie daar en elders onder controle te houden, zijn goed beleid en goede politiek nodig,’ zegt Lagarde.

Steunpakket

Het IMF en het nieuwe regime in Kiev hebben vorige week een voorlopige overeenkomst gesloten over een steunpakket van 14 tot 18 miljard dollar over een periode van twee jaar. Oekraïne moet in ruil voor dat geld de economie drastisch hervormen.

Naar verwachting wordt er deze maand een definitief besluit genomen over over het steunpakket.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.