economie

Kabinet: erfgenamen familiebedrijven meer belasting opleggen

Door Tom Reijner - 30 april 2014

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) is van plan om erfgenamen van familiebedrijven zwaarder te belasten. De bestaande vrijstelling wordt mogelijk geschrapt.

Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer, schrijft Het Financieele Dagblad.

Koerswijziging

Als die vrijstelling inderdaad wordt opgeheven, kan de te betalen belasting oplopen van 3,4 procent (het huidige tarief) tot 20 procent van de ondernemingswaarde bij kinderen en 36 procent bij kleinkinderen.

Een mogelijk voorstel komt pas na de zomer. Wiebes maakt met zijn plan een flinke koerswijziging van het beleid: zestien jaar lang hoefden erfgenamen van een bedrijf steeds minder belasting te betalen.

Ruggengraat

Premier Mark Rutte (VVD) noemde familiebedrijven bij de uitreiking van de Familiebedrijven Award 2014 de ‘ruggengraat van de economie’. Bij het toekennen van de award aan de winnaar Westland Kaas zei de premier dat familiebedrijven belangrijk zijn voor Nederland.

De Hoge Raad oordeelde eind vorig jaar bovendien dat de erfgenamen niet bovenmatig worden bevooroordeeld. Wiebes wil die uitspraak naast zich neerleggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.