economie

Kabinet ziet af van vennootschapsbelasting zeehavens

Door Shari Deira - 18 april 2014

De vennootschapsbelasting die het kabinet wilde opleggen aan vijf zeehavens gaat niet door. Het kabinet heeft daartoe besloten omdat concurrerende havens in de Europese Unie ook niet of nauwelijks winstbelasting betalen.

Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) heeft dat vrijdag laten weten. Het scheelt de zeehavens een flinke lastenverzwaring.

Belasting

De zeehavenbedrijven van Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Moerdijk en Groningen worden vrijgesteld, laat Wiebes weten. Het Havenbedrijf Rotterdam hoeft hierdoor geen lastenverzwaring van jaarlijks 50 miljoen euro te betalen.

De havenbedrijven hebben zelf aangedrongen op het schrappen van de belasting.

Profiteren

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam bleek begin maart dat de concurrentiepositie van Nederlandse havens onder druk staat, doordat Duitse en Vlaamse zeehavens profiteren van staatssteun.

De haven van Rotterdam zou 7 procent meer containers kunnen overslaan als in Europa sprake zou zijn van gelijke omstandigheden. ‘Europese zeehavens moeten eerlijk met elkaar kunnen concurreren,’ zei minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur).

Duitse en Vlaamse steunen zeehavens met 1,18 en 1,12 euro per overgeslagen ton goederen per jaar. In Nederland is dat 6 cent per overgeslagen ton goederen per jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.