economie

‘KPMG pleegde fraude met bouw van nieuw hoofdkantoor’

Door Tom Reijner - 17 april 2014

KPMG ligt in de clinch met de Belastingdienst. Ook loopt er een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) tegen het accountantskantoor.

Er zou fraude zijn gepleegd rondom de bouw van een nieuw hoofdkantoor in Amstelveen, meldt een woordvoerder van het OM donderdag. De fraude zou zijn gepleegd in de jaren 2009 en 2010.

Vermoedelijk heeft de onderneming ten onrechte onkosten opgevoerd. Op die manier is voor miljoenen belasting ontdoken, denkt het OM. Ook bestaat de verdenking van valsheid in geschrifte. De projectontwikkelaar zou valse facturen hebben gestuurd.

Kostenpost

In 2004 is voor de bouw van een nieuw hoofdkantoor een aparte joint-venture opgericht. KPMG nam daaraan deel met 70 procent van de aandelen, de projectontwikkelaar met 30 procent.

In het jaar dat het gebouw werd opgeleverd, dat was in 2010, ontving de Belastingdienst een onjuiste aangifte voor de vennootschapsbelasting. KPMG gaf het gebouw op als kostenpost, de projectontwikkelaar als baten.

Daarop werd zowel de fiscale opsporingsdienst FIOD als het Openbaar Ministerie ingeschakeld. Die doet nu uitgebreid onderzoek naar het bedrijf, maar ook naar een van die bestuurders. Dat is KPMG-partner Jaap van Everdingen. Hij treedt terug als partner, schrijft NRC Handelsblad.

Onder vuur

Het accountskantoor ligt al een tijd onder vuur. Eind december vorig jaar moest het bedrijf een boete van 7 miljoen euro betalen aan het OM voor het verhullen van smeergeldbetalingen door bouwbedrijf Ballast Nedam.

Medewerkers van dat bedrijf betaalden in de periode tussen 1997 en 2004 honderden miljoenen euro’s aan steekpenningen aan ambtenaren in Saudi-Arabië. Met dat smeergeld werden bouwprojecten in het Arabische land binnengehaald.

KPMG besteedde volgens het OM onvoldoende aandacht aan de naleving van zorgvuldigheids- en integriteitseisen, De directie van het accountantskantoor zei de affaire te betreuren en beloofde beterschap.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.