economie

Krugman: ‘Huidige groei geen voorteken van fors herstel Europa’

Door Michiel Dijkstra - 17 april 2014

De eurocrisis gaat pas voorbij als overheden geld uitgeven, zegt de gezaghebbende econoom Paul Krugman. Deze doen volgens hem nu nog te weinig.

De huidige economische groei is dan ook nog geen voorteken van fors herstel in Europa, stelt Krugman in Elsevier.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-partner=”tweetdeck”><p>Ai <a href=”https://twitter.com/NYTimeskrugman”>@NYTimeskrugman</a> vloekt met pleidooi voor overheidsbestedingen in de <a href=”https://twitter.com/Elsevier”>@Elsevier</a> kerk <a href=”http://t.co/0NARyc17qU”>pic.twitter.com/0NARyc17qU</a></p>&mdash; Carla Joosten (@Elsevierbrussel) <a href=”https://twitter.com/Elsevierbrussel/statuses/456480782991622145″>April 16, 2014</a></blockquote>

<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Nederland en Duitsland

Om de Europese economie te stimuleren ‘moet de Europese Centrale Bank zijn inflatiedoelstelling verhogen, minimaal naar 4 procent inflatie,’ zegt Krugman. ‘Europa heeft inflatie hard nodig.’

Daarvoor zou de ECB volgens Krugman kwantitatieve verruiming moeten toepassen: op grote schaal schuldpapieren kopen op de financiële markten. Hierdoor komt meer geld beschikbaar, waardoor de inflatie oploopt. ‘Om die reden moeten overheden in Noord-Europa, zoals Duitsland en Nederland ook veel meer geld uitgeven.’

Wanneer de inflatie oploopt, en lonen in Noord-Europa stijgen, kunnen Zuid-Europese landen makkelijker concurreren en dus sneller weer groeien. Schulden worden bovendien makkelijker om af te betalen.

Onbegrip

De zorg die in Europa bestaat over de gevaren van het opjagen van inflatie – uitholling van vermogens – deelt Krugman niet. ‘Vooral in Duitsland bestaat het idee dat het opkrikken van de inflatie tot een soort moreel verval bij de centrale bank leidt. Dat is pertinent niet waar.’

‘Ik denk dat mensen niet goed snappen hoe inflatie werkt. Het is niet zo dat zodra je voor 4 procent inflatie kiest, dat zomaar 10 procent kan worden, en dat 10 procent snel 20 procent wordt. Episoden van zeer hoge inflatie zijn bijna altijd het gevolg van burgeroorlogen of van grote politieke instabiliteit.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.