economie

Londense bankenlobby waarschuwt voor gevolgen EU-exit

Door Servaas van der Laan - 28 april 2014

Een vertrek uit de Europese Unie (EU) zou desastreuze gevolgen hebben voor de financiële wereld in Londen. Daarmee zou het de Britse economie ‘isoleren’.

Dat is de conclusie van een rapport van TheCityUK, een lobbygroep van de Londense financiële wereld.

Geen droomscenario

De lobbygroep liet de kosten doorrekenen van een Brits vertrek uit de Europese Unie en de eurozone. Het resultaat is alles behalve een droomscenario te noemen.

Zo zullen de prijzen stijgen waardoor er minder Britse producten worden afgenomen. Ook zal de werkloosheid toenemen en wordt het lichte economisch herstel van de afgelopen maanden in één klap tenietgedaan. Al met al zal een exit vele honderden miljarden euro’s gaan kosten.

Marginalisering

Het rapport spreekt van een ‘marginalisering’ van ‘The City’ en een ‘isolering’ van de Britse financiële wereld. En dat is niet alleen desastreus voor Engeland zelf. De hele wereld zal het voelen wanneer de zesde economie van de wereld instort, zo waarschuwt de lobbygroep.

Met het rapport probeert de Londense banken en -zakenwereld de discussie over een EU-exit in Groot-Brittannië te sturen. De Britse premier David Cameron heeft beloofd dat de Britten in 2017 per referendum over een exit mogen stemmen, indien zijn Conservatieve partij volgend jaar de verkiezingen wint.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.