economie

Minister Dijsselbloem: vertrouwen in eurozone is terug

Door Anna Vossers - 11 april 2014

Het vertrouwen in de eurozone is aanzienlijk versterkt door de aanpak van de monetaire crisis. De somberheid over de toekomst van de euro is weg.

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) vrijdag bij de voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

Andere sfeer

‘De problemen in de eurozone staan hier niet meer boven aan de agenda,’ zei Dijsselbloem over de bijeenkomsten van ministers van Financiën en centralebankpresidenten uit de hele wereld. ‘De sfeer rond de eurozone is daarmee heel anders dan een jaar geleden. Toen was iedereen somber en was er weinig geloof in onze daadkracht en de vorderingen rond de bankenunie. Dat is helemaal verdwenen.’

Dijsselbloem waarschuwt voor overdreven euforie over Griekenland. ‘De Griekse staatsschuld is ontzettend hoog en is alleen te betalen met de goedkope rente van de noodleningen. Het duurt nog jaren voordat Griekenland daarvan af is.’

Tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF staat de internationale financieel-economische situatie centraal. Onder meer langetermijngroei van de economie wordt er uitgebreid besproken. Ook het belang om de overheidsfinanciën op orde te brengen en staatsschulden te verlagen zijn ditmaal belangrijke onderwerpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.