economie

Nettowinst Shell gehalveerd, verlies Air France-KLM valt mee

Door Servaas van der Laan - 30 april 2014

Royal Dutch Shell heeft in de eerste drie maanden de nettowinst zien halveren. Air France-KLM maakte iets minder verlies dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die de bedrijven woensdag bekendmaakten.

Afschrijven

Afschrijvingen op raffinaderijen in Azië en Europa zorgden ervoor dat Shell een nettowinst boekte van 3,25 miljard euro in het eerste kwartaal van 2014. Een jaar geleden was de nettowinst in dezelfde periode nog 5,42 miljard euro.

Zonder de eenmalige kosten zou de winst 5,3 miljard euro zijn geweest. Nog altijd een daling van 3 procent ten opzichte van vorig jaar.

KLM

Vliegmaatschappij Air France-KLM maakte het afgelopen kwartaal een verlies van 608 miljoen euro. Die cijfers vallen relatief mee, omdat vorig jaar nog een verlies van 641 miljoen euro viel te betreuren in het eerste kwartaal.

Air France-KLM liet woensdag weten nog altijd last te hebben van zware marktomstandigheden. Vooral in het vrachtvervoer verloopt het herstel trager dan verwacht. De luchtvaartmaatschappij komt binnenkort met maatregelen om de problemen bij de afdeling cargo te ondervangen.

Media

Ook mediabedrijven blijven kwakkelen. Het Finse mediaconcern Sanoma zag de omzet dalen met 438 miljoen euro. Het mediaconcern boekte wel een positief bedrijfsresultaat maar dit kwam door het afstoten van media en activiteiten.

Telegraaf Media Groep boekte opnieuw een lager omzet ten opzichte van vorige jaar. De omzet daalde met 5 procent tot 124 miljoen euro. Boosdoeners zijn dalende inkomsten uit advertenties en hogere verkoopkosten.

De omzet van Reed Elsevier kwam het eerste kwartaal ongeveer overeen met vorig jaar. Het bedrijf verwacht dat de omzet en winst dit jaar opnieuw zullen groeien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.