economie

NVM: huizenprijzen stijgen voor het eerst in drie jaar

Door Tom Reijner - 10 april 2014

Er is voorzichtig prijsherstel op de huizenmarkt. In het eerste kwartaal van dit jaar waren de huizen in Nederland gemiddeld 1,2 procent duurder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

‘Prijsherstel heeft nu zijn intrede gedaan, maar er zijn regionaal en bij de verschillende huistypes grote verschillen,’ meldt Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag.

De huizenmarkt wordt volgens de NVM-topman vooral gestuwd door het toegenomen consumentenvertrouwen, betere economische vooruitzichten en de lage hypotheekrente.

Prijzen

De gemiddelde prijs van een verkocht huis kwam in het afgelopen kwartaal uit op 209.000 euro. Populaire startershuizen zoals tussenwoningen (plus 0,5 procent), hoekhuizen (plus 2,2 procent) en appartementen (plus 2,9 procent) namen in waarde toe.

Alleen het prijsniveau van vrijstaande huizen lag in het afgelopen kwartaal lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal verkochte woningen zit voor het derde achtereenvolgende kwartaal in de lift, hoewel vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar 8,1 procent minder woningen zijn verkocht.

Dieptepunt

De NVM-makelaars verkochten in de eerste drie maanden van dit jaar 24.360 huizen. Dat is 41,5 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Op de totale huizenmarkt zijn er naar schatting 32.700 woningen verkocht.

Hukker plaatst wel de kanttekening dat het eerste kwartaal van 2013 ‘het absolute dieptepunt’ was voor wat betreft de huizenverkoop. Dat had toen te maken met aangescherpte regels rond het verlenen van hypotheken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.