economie

President-directeur Marion Gout van ProRail stapt op

Door Shari Deira - 03 april 2014

Marion Gout stopt per 1 juli als president-directeur van ProRail. De organisatie komt de komende periode onder ‘strakke regie’ te staan van het ministerie van Infrastructuur, daarom heeft Gout besloten op te stappen.

Dat maakt ProRail donderdag bekend in een persbericht. Gout verlaat de organisatie in goed overleg met de raad van commissarissen.

‘Met de afronding van de Lange Termijn Spooragenda komt ProRail in een volgende fase van haar ontwikkeling. De onderneming zal transformeren van een zelfstandige overheidsdeelneming naar een uitvoeringsorganisatie onder strakkere regie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu,’ aldus een verklaring van de raad van commissarissen.

Prestaties

Het kabinet krijgt meer te zeggen over NS en ProRail en de staatsbedrijven zullen meer worden afgerekend op hun prestaties. Gout zei bij de presentatie van de spooragenda dat de reiziger voortaan op plek 1, 2 en 3 komt.

Ze beklaagde zich er toen over dat met het Rijk gemaakte afspraken nog wel eens verschillende opdrachten bevatten voor ProRail en NS. In concessies stonden voor haar zelfs tegenstrijdigheden, bijvoorbeeld over de gewenste punctualiteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.