economie

Recordaantal bedrijven moest vorig jaar deuren sluiten

Door Shari Deira - 08 april 2014

Vorig jaar zijn er 172.000 nieuwe bedrijven opgericht en ruim 129.000 bedrijven gestopt. Ondernemers begonnen vooral organisatieadviesbureaus en webwinkels. De bedrijven die moesten stoppen, waren vooral eenmanszaken.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werden vorig jaar bijna 14.000 organisatieadviesbureaus opgericht, dat is 8 procent van alle startende ondernemingen.

Webwinkels

Ook webwinkels waren vorig jaar in trek: er werden ruim 8.000 nieuwe webwinkels geopend. Dat is het hoogste aantal sinds de meting in 2007. Het zijn vooral webwinkels met kleding en modeartikelen.

Webwinkels met huis- en tuinartikelen deden het minder goed. Velen daarvan werden vorig jaar uit de lucht gehaald, mede door de slechte situatie op de huizenmarkt, meldt het CBS.

Crisis

Verder blijkt uit de cijfers dat 8 procent van de bedrijven die vorig jaar moesten stoppen, faillissement hebben aangevraagd. Dat was aan het begin van de economische crisis nog 4 procent.

Organisatieadviesbureaus werden niet alleen het meest geopend, ze werden ook het meest gesloten. Ruim 8.000 bureaus moesten hun deuren sluiten. Zeven op de tien van de bedrijven die moesten sluiten waren eenmanszaken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.