economie

‘Ruim 2 miljard euro aan zwart spaargeld vrijwillig aangegeven’

Door Anna Vossers - 02 april 2014

3.300 zwartspaarders hebben sinds begin januari 2013 voor ruim 2 miljard euro aan zwart geld aangemeld bij de Belastingdienst. De regeling om geheime bankrekeningen zonder boete te melden is zo populair, dat er een wachtlijst voor is.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad woensdag.

Gemiddeld meldden degenen die hun geheime bankrekeningen vrijwillig opgaven bij de Belastingdienst via de zogeheten Inkeerregeling, een bedrag van een half miljoen euro. Het leverde de Belastingdienst ongeveer 300 miljoen euro aan achterstallige belastingen op.

Zonder boete

Het ministerie van Financiën maakt het tijdelijk mogelijk om zwart geld te melden zonder boete. Wie voor 1 juli schoon schip maakt, hoeft alleen belasting te betalen over de afgelopen twaalf jaar.

Wie daarna wordt getraceerd door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), moet een boete van 30 procent betalen op de ontdoken belasting, in 2015 het dubbele.

Wachtlijsten

Sinds september vorig jaar is de Inkeerregeling zo populair, dat er wachtlijsten zijn van vier maanden. Volgens voormalig FIOD-rechercheur Ton Apeldoorn is het nu gemelde geld slechts het topje van de ijsberg.

Apeldoorn berekent in het Algemeen Dagblad dat er nog 20 miljard euro op buitenlandse, vooral Luxemburgse en Zwitserse, bankrekeningen staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.